Wiele słyszy się o wspaniałych właściwościach przeciwutleniaczy wspierających prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, do nich należy astaksantyna bardzo silny antyoksydant, który pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i uwalnia od wolnych rodników. Sprawdź, czym jest ten cenny przeciwutleniacz, jakie ma właściwości oraz w jakich produktach występuje.
Astaksantyna – co to jest?
Astaksantyna jest uznawana za najsilniejszy antyoksydant na świecie. Pochodzi z alg i jest jasnoczerwonym związkiem, dzięki któremu mięso łososia dzikiego przybiera kolor pomarańczowo-czerwony. Swoje pochodzenie zawdzięcza karotenoidom – związkom chemicznym, które naturalnie występują w roślinach. Dzięki nim przebiega proces fotosyntezy, a także chronią rośliny przed uszkodzeniami. Do organizmu człowieka, jak i zwierząt dostarczane są wraz z pokarmem. Karotenoidy dzielą się na karoteny (alfa-karoten, beta karoten, likopen) i ksantofile (astaksantyna, luteina, zeaksantyna). Naturalna moc astaksantyny jest najlepszym wyborem spośród wielu innych antyoksydantów. Udowodniono, że jej aktywność jej 800 razy wyższa niż koenzymu Q10, a także jest o wiele bardziej skuteczna niż witamina E czy beta-karoten.
Największą zawartość astaksantyny zawiera surowy i wędzony łosoś, a także inne ryby i owoce morza, takie jak: pstrąg, krewetki, langusta czy krab. Występują również suplementy diety zawierające tą cenną substancję dla zdrowia całego organizmu.
Amerykańska Agencja Leków rekomenduje, aby codziennie przyjmować nawet od 7,8 mg do 12 mg astaksantyny.
Astaksantyna – w jakim celu ją stosować?
Astaksantyna dzięki swoim wspaniałym właściwościom, coraz częściej jest doceniana i wykorzystywana w medycynie, gdzie znajduje szereg zastosowań.
- Chroni i poprawia wzrok. W sytuacji początkowego pogorszenia wzroku zastosowanie astaksantyny może okazać się pomocne w spowolnieniu postępu zwyrodnienia oka lub może nawet odwrócić te procesy, poprawiając wzrok. Ma również działanie przeciwzapalne i leczy infekcje oka lepiej niż farmakologia. Poprawia widzenie i chroni oko przed skutkami stresu oksydacyjnego.
- Chroni mózg i układ nerwowy. Przeciwutleniacz, jakim jest astaksantyna, korzystnie wpływa na mózg, chroniąc neurony przed degradacją, demencją i chorobą Alzheimera. Zapobiega obumieraniu komórek i ich przedwczesnemu starzeniu się, które najczęściej wywołują chorobę Parkinsona. Wpływa również pozytywnie na ukrwienie mózgu, wspierając pamięć i chroniąc przed udarem.
- Pozytywnie wpływa na stan skóry. Redukuje ilość zmarszczek, poprawia napięcie, nawilżenie i elastyczność skóry, a także zapobiega powstawaniu plam starczych. Chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi.
- Podnosi naturalną odporność organizmu. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i ochronnym działaniem na komórki DNA może podnosić odporność nawet o 40%.
- Pomaga w leczeniu cukrzycy. Badania wykazały, że astaksantyna przyjmowana regularnie może obniżać poziom glukozy we krwi, zwiększając dzięki temu wrażliwość organizmu na insulinę, mobilizując do jej wydzielania trzustkę.
- Wspomaga leczenie nowotworów. Wśród wielu badań nad właściwościami astaksantyny udowodniono, że blokuje rozrost komórek nowotworowych oraz działa na nie w sposób degradacyjny.