Jak odblokować kogoś na Facebooku – Poradnik

Powody, dla których blokujemy kogoś na Facebooku mogą być różne. Ktoś może pisać i udostępniać za dużo postów o tematyce, która nas nie interesuje i drażni lub wysyłać nam zbyt wiele wiadomości i zaproszeń. Być może oznacza nas także na zdjęciach, czego sobie nie życzymy. Aby komfortowo korzystać ze strony i oddawać się rozrywce w takim przypadku możemy zablokować profil denerwującej nas osoby. Po dokonaniu tej czynności, taki użytkownik nie będzie mógł nas oznaczyć ani wyświetlić publikowanych na naszej osi czasu treści, czy zapraszać do grup lub na wydarzenia, rozpoczynać z nami konwersacji, a także dodawać nas do znajomych. Zdarza się jednak i tak, że po zablokowaniu, żałujemy zbyt pochopnego podjęcia decyzji, chcemy odwrócić ten proces i odblokować kogoś na Facebooku. Całe szczęście jest to możliwe, a w dodatku bardzo proste.

Zablokowany użytkownik na portalu Facebook

Dziennie z portalu społecznościowego o nazwie Facebook korzysta 1 mld 523 mln aktywnych użytkowników, co miesięcznie daje 2 mln 320 mln działających profili. W Polsce ta druga wielkość oscyluje wokół 23 milionów. Wśród nich zapewne znajduje się nie jedna osoba, z którą nie mamy ochoty utrzymywać kontaktów, a także nie chcemy udostępniać jej żadnych informacji o sobie. Funkcje dotyczące ochrony naszej prywatności na Facebooku są niezwykle rozbudowane. Za ich pomocą możemy dokładnie skonfigurować, co i przez kogo może być oglądane. Na szczycie listy form ograniczenia kontaktu jest zablokowanie użytkownika.

Aby odblokować kogoś na Facebooku należy wejść w Kontro i wybrać opcję Ustawienia prywatności, a następnie przejść do Listy zablokowanych. Mamy dwie możliwości odcięcia się od danej osoby na portalu. Pierwsza polega na wpisaniu jej imienia i nazwiska i kliknięciu napisu Zablokuj. Innym sposobem jest podanie jej adresu e-mailowego, jeśli nim dysponujemy. Taka osoba nie będzie mogła wyświetlać opublikowanych przez nas materiałów, oznaczać nas w postach, komentarzach i na zdjęciach, zapraszać na wydarzenia oraz do grup, rozpoczynać z nami konwersacji, a także dodawać nas do grona znajomych. Po zablokowaniu także my nie będziemy mieć tych możliwości i z czasem możemy chcieć powrócić do kontaktu z takim użytkownikiem.

Zobacz również:  Gdzie znajdziemy wizualizacje 3D

Odblokowanie na Facebooku – jak to zrobić?

Aby odblokować zablokowane przez nas wcześniej konto, należy wejść w opcję odwróconego trójkąta znajdującego się w prawym górnym rogu strony Facebook, a następnie kliknąć w Ustawienia. Kolejnym krokiem jest odnalezienie w lewej kolumnie funkcji Blokowanie. W sekcji nazwanej Zablokuj użytkowników widnieje lista wszystkich osób z ograniczonym dostępem do naszego profilu na portalu. Obok danych personalnych osoby, którą chcemy odblokować należy wcisnąć opcję Odblokuj, a w celu zakończenia tego procesu należy kliknąć Potwierdź. Po zdjęciu blokady, ten członek portalu społecznościowego Facebook będzie mógł przeglądać naszą oś czasu, a także skontaktować się z nami, pod warunkiem, że pozwalają mu na to nasze ustawienia prywatności. Historycznie dodane zarówno przez nas, jak i przez zablokowanego wcześniej użytkownika znaczniki będą mogły zostać odzyskane. Możemy też je usunąć w funkcjach naszego dziennika aktywności.

Po odblokowaniu osoba ta będzie mogła podejrzeć udostępnione przez nas publicznie posty na Facebooku. Ważne jest, aby być świadomym, że takie konto nie dołączy do grona naszych znajomych automatycznie. Jeśli chcemy, aby odblokowany profil dołączył do listy znajomych, konieczne jest wysłanie zaproszenia. O ile portal nie informuje użytkownika o dokonaniu przez nas blokady jego konta, o tyle wysłanie mu ponownej wiadomości z prośbą o dołączenie do grupy znajomych może dostarczyć jej wiedzy o tym fakcie. Ponadto do odblokowywania należy podchodzić niezmiernie ostrożnie, ponieważ przez kilka następnych dni portal uniemożliwia nam ponowną blokadę tego samego profilu. Z resztą do blokowania użytkowników także, bo o ile jest ono dziecinnie proste, o tyle działanie w drugą stronę jest już mniej oczywiste.

Zobacz również:  Co to jest PEGI i co oznaczają poszczególne znaki

Jak odblokować kogoś w powiązanej z Facebook aplikacji Messenger?

Często zablokowanie użytkownika portalu społecznościowego Facebook łączy się z zablokowaniem mu także opcji kontaktu z nami za pośrednictwem czatu, czyli aplikacji Messenger. Możliwe jest odwrócenie tego procesu, choć inaczej wygląda na urządzeniach iPhone i iPad od Apple, a inaczej na sprzęcie wyposażonym w system Android. W przypadku iOS na ekranie Czaty należy kliknąć we własne zdjęcie profilowe, które znajduje się w lewym górnym rogu. Następnie powinniśmy dotknąć funkcji Osoby, a potem wybrać opcję Zablokowani. Kliknąć imię i nazwisko osoby, którą chcemy odblokować i przycisnąć pozycję Odblokuj wiadomości, aby przywrócić jej dostęp do rozmów z nami.

W przypadku urządzeń działających na systemie Android w pierwszej kolejności wyszukujemy opcji ikonki Czaty, dotykamy naszego zdjęcia profilowego w lewym górnym rogu, przewijamy w dół i klikamy w pozycję Osoby. Następnie wybieramy funkcję Zablokowane osoby i Odblokuj obok danych personalnych użytkownika, którego mamy zamiar odblokować. Aby sfinalizować proces należy wcisnąć opcję Odblokuj w Messengerze.