Szybkie ciasteczka orzechowe

Masz ochotę na mały deser, ale niezbyt chce ci się bawić w kuchni? Świetnie – mamy dla ciebie przepis na idealne małe ciasteczka orzechowe, które zrobisz w pół godziny. Będą smakować każdemu!

Składniki na szybkie ciasteczka orzechowe

By przygotować ciasto czekoladowe z orzechami i migdałami, potrzebujesz tylko kilku składników. Prawdopodobnie większość z nich masz już u siebie w domu. Z masy możesz zrobić duże ciasto lub mniejsze ciasteczka. Wszystko zależy od ciebie. Przygotuj:

  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów mąki
  • 100 gramów masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 50 gramów orzechów (na przykład włoskich)
  • 50 gramów migdałów

I to wszystko. Szybkie ciasteczka możesz oczywiście modyfikować według potrzeb. Zamień orzechy włoskie na laskowe, a migdały na inne bakalie, jeżeli akurat masz je pod ręką. Co teraz? Czas na pieczenie.

Jak zrobić ciasteczka orzechowe?

Przepis na ciasteczka orzechowe jest naprawdę banalnie prosty. Ciasto zrobisz w chwilę, a później pozostaje tylko czekać, aż całość się upiecze. Zacznij od wbicia do miski jajek, a następnie wsypania do niej cukru. Ucieraj całość tak długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jednolita. Miksuj cały czas i dodawaj powoli mąkę. Ciasto ubijaj przez dwie minuty po połączeniu się składników. W kąpieli wodnej rozpuść półtorej tabliczki czekolady. Reszta przyda ci się do dekoracji. Gdy czekolada będzie się roztapiać, dodaj do niej masło i mieszaj delikatnie. Gdy masło i czekolada się rozpuszczą, nie dodawaj ich jeszcze do masy jajecznej. Poczekaj, aż odrobinę wystygną. Dopiero później przelej czekoladę do ciasta i wymieszaj składniki łyżką. Dodaj orzechy i zamieszaj kilkoma szybkimi ruchami. Teraz przygotuj blaszkę. Możesz nasmarować ją masłem i oprószyć mąką bądź położyć na niej papier do pieczenia. Wylej całe ciasto lub zrób niewielkie „kleksy”, by otrzymać mniejsze ciasteczka. Piecz całość w temperaturze 220 stopni przez 15 minut. Jeśli robisz ciasteczka, wystarczy im tylko 10 minut. Teraz zajmij się polewą. Upraż migdały na suchej patelni, a w garnuszku rozpuść pozostałą czekoladę z odrobiną masła. Ciasto, gdy tylko ostygnie, możesz polać czekoladą i posypać migdałami.

Idealna słodka przekąska zrobiona w pół godziny. Szybko i pysznie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.