Kilka słów o maszynie do lodów

Odpowiednia maszyna to lodów do klucz do sukcesu każdej lodziarni, serwującej pyszne, mrożone desery. Lody włoskie, amerykańskie, czy naturalne…  Wiele osób nie wyobraża sobie gorących, letnich dni bez wycieczki do ulubionej kawiarni i konsumpcji ulubionego deseru. Jeśli myślisz o założeniu własnej lodziarni, albo myślisz o wymianie maszyny na nową, warto dowiedzieć się wcześniej jak one działają.

Działanie maszyny do lodów

Do produkcji puszystych, mrożonych deserów, które zachwycają smakiem i konsystencją, niezbędne są odpowiednie automaty do lodów. Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak wygląda proces powstawania lodów, to teraz masz okazję się tego dowiedzieć. Wszystko zaczyna się od wyboru rodzaju mrożonego deseru, który chcemy stworzyć. Popularne ostatnio lody tajskie produkuje się, wylewając i rozprowadzając masę lodową na zimne, płaskie powierzchnie chłodnicze. Bazę miesza się z dowolnymi dodatkami, a gdy jest już odpowiednio zmrożona „zdrapuje” się ją specjalnymi łopatkami, wykonując małe ruloniki. Najbardziej znane są jednak automaty do lodów włoskich, dzięki którym tworzy się puszyste świderki. Lody włoskie powstają w wyniku połączenia baz lodowych ze specjalnymi mieszankami, które umieszczone są w oddzielnych komorach. Pod wpływem niskiej temperatury zmieniają się w postać półstałą. Specjalna dźwignia uruchamia maszynę, a tak zwany „ślimak” obracając się, miesza produkt, co nadaje mu odpowiednią konsystencję. To, jaki kształt lodów stworzymy, zależy od nasadki – właśnie dzięki niej powstają popularne latem nad morzem „świderki” o smaku waniliowym, czekoladowym lub mieszanym. A co jeśli maszyna się zepsuje? Nic strasznego! Serwis maszyn do lodów zapewni Ci spokój przez cały sezon.

Jakich składników używa się do wytwarzania lodów?

Tworzenie lodowej bazy jest bardzo proste. Do jej wykonania potrzebować będziesz jedynie trzech składników – mleka, śmietanki 30% lub 36% oraz cukru. Z tej mieszanki powstaną przepyszne lody śmietankowe. Dodając do nich dodatki, możesz tworzyć różne smaki mrożonego deseru, na przykład stracciatella lub słony karmel. W maszynie do lodów możesz także produkować mniej kaloryczne sorbety. Przygotuj swój ulubiony, owocowy koktajl i włóż go do lodówki. Po kilku godzinach możesz przełożyć go do maszyny. Baw się różnymi smakami i zaskakuj swoich gości. Truskawkowe, malinowe, czy z mango – sorbety są świetną alternatywą dla klasycznych, śmietankowych lodów.

Odpowiednia maszyna do lodów to obowiązkowe wyposażenie każdej lodziarni. Tajskie, włoskie, amerykańskie a może sorbety? Zdecyduj jakie desery chcesz serwować w swoim lokalu. Twórz oryginalne smaki i zaskakuj swoich klientów mrożonymi pysznościami!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.