Jak wybrać dobrą kawę?

Kawa to bardzo popularny napój. Niektórzy bez wypicia małej czarnej nie wychodzą z domu. Są też takie osoby, które piją ją kila razy dziennie, traktując kawę, jako swego rodzaju rytuał, pozwalający im na chwile relaksu. Mimo, że kawa jest bardzo popularna, mało z nas wie, czym różnią się poszczególne gatunki kawy.

Dwa rodzaje kawy, wiele smaków

Od kawy oczekuje się przed wszystkim głębokiego smaku i wyraźnego aromatu. Są dwa najpopularniejsze rodzaje kawy plantacyjnej, które zdecydowanie spełniają te warunki. Oczywiście różnią się od siebie, zachowując swoje niezwykłe właściwości.

  • Robusta – Intensywny smak z gorzką nutą. Jest to kawa o sporej zawartości kofeiny. Właśnie ze względu na swoje właściwości pobudzające, posiada spore grono zwolenników. Nie trzeba wypić jej dużo, żeby natychmiast stanąć na nogi, po nieprzespanej nocy. Robusta często jest składnikiem różnego rodzaju mieszanek kaw mielonych.
  • Arabica – Kawa dla prawdziwych koneserów, ceniących sobie smak kawy. Ziarna kawy są bardzo delikatne i wrażliwe na temperaturę. Arabica jest kawą delikatną i bardzo aromatyczną. Posiada dwa razy mniej kofeiny niż robusta. Jest to najpopularniejszy rodzaj kawy, mający aż 140 odmian!

Jak kupić dobrą kawę?

Unikaj kaw mielonych. Każdy barista podkreśla, że kawę należy zmielić przed samym parzeniem. Jest to bardzo ważne, ponieważ kawa szybko wietrzeje, tracąc swój niesamowity aromat. Kupuj kawę w ziarnach. Wybierając renomowaną palarnię kawy np. wpisując w wyszukiwarkę: dobry sklep z kawą, znajdziesz duży wybór różnego rodzaju kaw, lepszej jakości niż ta, dostępna w supermarketach. Pamiętaj, że kawa to nie wino, wybieraj kawę jak najbardziej świeżą.

Zazwyczaj na stronie palarni kawy można przeczytać po jakim czasie od wypalania kawa jest wysyłana. Tutaj warto sugerować się prostą zasadą – czym mniej czasu pomiędzy wypalaniem i zaparzeniem w filiżance tym więcej aromatu można się spodziewać.

Poza tym, nie da się ukryć, że ważne jest to jaki gatunek kawy wybierzemy. Istotne jest także jej pochodzenie – z jakiego kraju, z jakiej plantacji. Posiadanie odrobiny wiedzy na ten temat da nam informację na temat sposobu palenia kawy, jej aromatu i smaku.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.